De Blauwe Mauritius

 
 
  Als ik wel eens een lesje geef op een school over postzegels, vragen de kinderen altijd "Wat is de duurste postzegel ter wereld?". Het antwoord daarop is niet precies te geven, want er komen af en toe zeeeeeeeer zeldzame postzegels op een veiling en die brengen dan veeeeeeele miljoenen euro's op.


Maar de beroemste postzegel is misschien wel de "Blauwe Mauritius", waarvan er nog maar zo'n 10 exemplaren bestaan. Eén daarvan zie je hiernaast afgebeeld en hij bevindt zich in het Museum voor Communicatie in Den Haag. Daar kun je hem in het echt gaan zien onder een hele dikke kogelvrije glasplaat in een explosie-bestendig doosje.
Wil je er meer van weten? Waar komt hij precies vandaan? Wie heeft hem eigenlijk gemaakt en waarom? Lees het verhaal van Lady Gomm! Lees hieronder verder.............
 

 
 
  Eén van de leden van de Engelse hofhouding schudde in 1904 vertwijfeld zijn hoofd. Hij had vernomen dat er op een veiling in Londen een Blauwe Mauritius was verkocht voor 1450 Engelse Pond.
Dat was een enorm bedrag voor die tijd.


"Wie zou toch die ongelofelijke sufferd zijn geweest, die zo'n bedrag neertelt voor een postzegel?" sprak de hofdienaar tot Koning George V.

"Dat was ik", zei de vorst.

 
 
 

 
 

 

 

 
  Het verhaal wil dat ene Lady Gomm, de vrouw van de gouverneur van Mauritius op 30 september 1847 een galabal had georganiseerd om de Franstalige en Engelstalige gemeenschappen op het eiland met elkaar te verzoenen. (zie tekening hierboven)
Lady Gomm vond het een leuke gedachte om haar uitnodigingen een extraatje te geven met een nieuwigheid, een postzegel. En dus werd er met spoed een postzegel ontworpen door de plaatselijke horlogemaker en juwelier, de heer Joseph Osmond Barnard, die ook bekend was met de techniek van het graveren. Hij maakte zelfs twee koperplaatjes, eentje voor een postzegel van 1 penny en eentje voor een zegel van 2 pence. De 1 penny zegel werd gedrukt in een rode kleur, de 2 pence in donkerblauw.
Men denkt dat Lady Gomm 50 postzegels van elke waarde heeft gekocht.
 
 
 

 
  Hier is een brief (in de filatelie bekend als de "Bordeaux-brief")
die werd verstuurd van het eiland Mauritius naar Bordeaux in Frankrijk.
De datum van verzending is niet helemaal duidelijk  (1852 ?).
Er werd zowel een rode als een blauwe postzegel geplakt,
allebei met de woorden "post office" aan de linkerkant van de zegels.
 
 
 

 
  Het oude postkantoor van Mauritius speelde een belangrijke rol bij het ontstaan van de eerste postzegel van Mauritius. De ontwerper Barnard zou er langs zijn gelopen, toen hij een idee kreeg om naast het portret van de Koningin aan de ene kant "Mauritius" te zetten en aan de andere kant "Post Office".
De hier getoonde postzegel kwam in 1970 uit. Naast een tekening van het postkantoor uit 1870 staat de "Blauwe Mauritius" afgebeeld.
 
 
  Over de tekst "Post Office" kwam er nogal wat commentaar.
De omschrijving "Post Office" op de Mauritius-zegels van 1847 werd dan ook in 1848 veranderd in een betere tekst: "Post Paid" (port betaald).
Van die versie zijn er vele duizenden gedrukt, dus die zijn niet zo kostbaar.
Hieronder afbeeldingen van een originele Blauwe Mauritius uit 1847 en uit 1848.
 
 


1847


1848

 
 
  Van de Blauwe Mauritius zijn in ongestempelde vorm nog maar 4 exemplaren bekend. Eén is in het bezit van de Engelse Koninklijk familie (het exemplaar dat Koning George V in 1904 had gekocht). Een tweede exemplaar is ook in Londen, en wel in de British Library (Bibliotheek). Het derde exemplaar bevindt zich in het Postmuseum van Mauritius en het vierde exemplaar is gekocht door het toenmalige PTT Museum (nu Museum voor Communicatie) in Den Haag. Wat er voor de Postzegel is betaald door de PTT is nooit bekend geworden, maar het moet in de miljoenen lopen.  
     
 

 
  Het Nederlandse exemplaar van de Blauwe Mauritius, dat hierboven is afgebeeld, heeft een aantal specifieke kenmerken.
Er zitten duidelijke spettertjes van de originele drukinkt op de letters "A" en "U" van het woord Mauritius, op de "A" van het woord Postage en op de tweede "e" van het woord pence. Verder is achter de haarvlecht van Koningin Victoria een witte punt zichtbaar. Al deze kenmerken maken deze zegel uniek en extra interessant
Zat deze postzegel maar in mijn collectie!
 

 
   

Er zijn meer postzegels met de Blauwe Mauritius verschenen.
Hier een aantal.
 

   
 



 

 
         
 
 
 
 
 

Samenstelling: Toon Oomens / Terneuzen (November 2008)

 
     
     
 

Terug naar Index FILAVARIA