Frankeermachinestempels

 

 
     
 


Frankeermachinestempels (soms afgekort tot FMS) komen voor in allerlei vormen en met een veelheid aan afbeeldingen.
Bedrijven gebruiken de stempels om reclame te maken, instellingen gebruiken ze om aandacht te vragen voor goede doelen.  Andere organisaties benutten de ruimte weer om evenementen aan te kondigen.
De stempels die daardoor ontstaan zijn een waar paradijs voor de thematische verzamelaar.
Van bijna elk motief is wel een stempelafdruk te vinden.

Een frankeermachinestempel bestaat gewoonlijk uit 3 delen:
1. Het rechter gedeelte is het "waardestempel" (frankeerwaarde)
2. Het middengedeelte is het "datumstempel" (dag van afstempeling)
3. Het linker gedeelte noemt men de "vlag" (illustratie).

Gewoonlijk is het stempel uitgevoerd in de kleur rood, maar er zijn ook voorbeelden van 2 kleuren, meestal rood en blauw of rood en zwart.
Hieronder enkele sprekende voorbeelden.

 

 
 
 


 

 
 


 

 
 


 

 
 


 

 
  Frankeermachinestempels worden in principe altijd uitgevoerd in RODE inkt. Daarom sprak men in het begin van deze frankeermethode over "roodfrankeringen". Die term is overigens niet juist, want het is ook toegestaan om een andere kleur inkt te gebruiken voor de illustratie in het stempel. Het deel met de dagtekening en de frankeerwaarde moeten nog steeds in het rood worden gedrukt.
Hier een voorbeeld van een tweekleurig stempel:
 


 


 
 

Hieronder enkele voorbeelden uit het Buitenland.

 
 


 

 
 


 

 
 


 

 
 
 
Hoe verzamel je nou die stempels ? Het mooiste is natuurlijk een geheel poststuk. Daar staat vaak nog extra informatie op van de afzender, bedrijfsinformatie, logo's, adressen en dergelijke. Voor een postzegeltentoonstelling is het echter voldoende om alleen het stempel te tonen. Met andere woorden, uitknippen mag. Maar gebruik dan een zo ruim mogelijke maat, ongeveer 15 cm horizontaal en 4 cm hoog.

De scans hierboven zijn niet precies in de rode kleur weergegeven. Dat is het gevolg van het scanproces. De afdrukken van de stempels zijn in het algemeen niet zo sterk, zodat wat kunstgrepen moeten worden uitgeoefend om een duidelijke scan te maken.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Terug naar overzicht 12 filatelistische elementen
 
 
  Terug naar overzicht Filavaria